Încet dar sigur a trecut iarna, iar acum că vremea a devenit mai blandă trebuie să îți pregătești și mașina pentru schimbarea de sezon. În cele ce urmează vei afla cele mai importante sfaturi, prin care îți poți pregăti mașina în mod corespunzător pentru sezonul cald.

Spală mașina

…dar nu oricum! Du-te la o spălătorie și oferă mașinii tale o spălare ca la carte. Acum că a trecut iarna e momentul ca mașina să fie curățată foarte bine de toate acele depuneri de sare și praf.

Să nu crezi că la o mașină doar caroseria are de suferit după o iarnă grea. Gandește-te la tot ceea ce se află sub mașină: evacuarea, fuzetele roților, amortizoare sau articulațiile. Toate aceste părți pot fi deteriorate extrem de rapid din cauza depunerilor de sare și praf.

Ce te sfătuim noi, este să te duci la spălătorie și să rogi angajatul care se va ocupa de mașina ta, să insiste sub mașină și la spițele jantelor, acolo unde roata se lipește de fuzetă.

Du-te la vulcanizare

Acum că s-a topit zăpada și tu ești tot cu cauciucurile mixte, să nu crezi că nu trebuie să treci pe la vulcanizare.

Indiferent că trebuie să îți faci schimbul de cauciuc sau nu, este extrem de indicat ca roțile tale să fie verificate la vulcanizare.

Gândește-te doar la câte gropi ai luat în sezonul rece.
Roțile vor avea periodic nevoie de echilibrare, asta dacă nu vrei să te trezești în drum spre un mini concediu, cu diverse probleme.

Aerul condiționat

Este interesant că foarte multă lume nu știe că aerul condiționat sau climatizarea automată trebuie să meargă cel puțin 5-10 minute pe săptămână, chiar și pe timp de iarnă.

De ce?

Explicația este foarte simplă: lichidul din instalație, freonul, este amestecat cu un lubrifiant special care ține unse semeringurile din țevile instalației. Dacă nu folosim sistemul de ungere, garniturile se crapă și nu mai sunt etanșe, iar freonul se evaporă.

Asta înseamnă ca atunci când încep căldurile, tu nu te vei putea folosi de aerul condiționat din mașină, ceea ce este destul de neplăcut.

Cel mai indicat este să treci pe la un service specializat pentru o verificare.

Verifică lichidele mașinii

La fel ca și noi oamenii, și mașinile au nevoie de anumite lichide ca să funcționeze bine. Dacă lipsesc aceste substanțe, mașina nu va mai funcționa corespunzător și în plus va duce la mai multe probleme pe viitor.
O verificare de bază poți face chiar și tu, acasă, și va dura undeva până în 10 minute. Poți începe cu lichidul de frână, de servo, uleiul de la motor sau chiar și lichidul de parbriz.

Dacă nu te pricepi, poți merge la un service sau dacă totuși vrei să încerci singur, poți căuta pe net diverse videouri, care te învață cum să faci. Trebuie doar să găsești modelul mașinii tale și să fi atent să nu strici ceva.

Schimbări la interior

Acum că începe vremea caldă, este important să cureți puțin și tapițeria mașinii tale. Dacă este din piele, acest lucru îl vei putea face și tu de unul singur. Însă dacă este din material și necesită o curățare serioasă va trebui să te duci la curățat.

Nu neglija să cureți tapițeria mașinii înainte de sezonul cald, fiindcă la sfârșitul verii va fi foarte îmbâcsită. E ca și cum ai face o curățenie de primăvară.

De asemenea, poți scoate din portbagaj: racleta, lopata sau lanțurie, dar asta doar dacă nu ți-ai planificat alte excursii undeva la munte, unde este zăpadă.

Astea fiind spuse, te sfătuim să ai grijă de mașina ta, fiindcă așa o vei putea păstra în stare bună de funcționare și te vei simți și tu mai în siguranță.

comments are closed .